OPLEIDING

Elke dermatoloog heeft een basisopleiding van 7 jaar geneeskunde achter de rug waarna hij afstudeert als dokter in de genees-, heel- en verloskunde. Daarna volgt een bijkomende specialisatie van 4 jaar in de dermato-venereologie, huid- en geslachtsziekten.

Vermits ook dermatologie continu evolueert, is het belangrijk dat elke arts zich voortdurend bijschoolt door binnenlandse en buitenlandse congressen bij te wonen maar ook door regelmatig met collega's te vergaderen in de zogenaamde lokgroepen, de lokale kwaliteitsgroep.

Hieronder vindt u een greep van wat een dermatoloog zoal doet. Deze lijst is natuurlijk niet limitatief! 

 

Tot de bekwaamheden van elke dermatoloog behoort ook de chirurgie van de huid, haren en nagels. Voorbeelden van dergelijke chirurgie zijn het wegnemen van huidgezwellen en cystes maar ook verdachte pigmentletsels of ingegroeide nagels.

CHIRURGIE
CONTACTALLERGIE

De hedendaagse mens komt  met 1001 chemische bestanddelen in contact en vermits de huid de buitenste barrière vormt, is het begrijpelijk dat het af en toe mis gaat na contact met producten. Dit zijn niet alleen producten op het werk maar evengoed dagdagelijkse cosmetica zoals zepen en shampoo's. Contactallergietesten kunnen helpen om de precieze oorzaak te achterhalen.

Er is geen enkel orgaan zo gemakkelijk bereikbaar als de huid en toch sterven er elk jaar nog mensen aan een maligne melanoom. Naast zelfcontrole aan de hand van de klassieke ABCD-regels is het belangrijk dat u elke verdachte moedervlek zonder uitstel laat nakijken door de huisarts of de dermatoloog.

PIGMENTLETSELS
ECZEEM
HAREN EN NAGELS
HUIDTUMOREN

Naast het melanoom dat gelukkig relatief zeldzaam voorkomt, bestaan er nog andere frequentere huidtumoren die in wisselende mate ernstig zijn. Elke niet genezende wonde en elke hardnekkige korst of toenemende zwelling is verdacht tot het tegendeel bewezen is. Vaak wordt een stukje huid weggenomen onder lokale verdoving om de aard van het gezwel te verduidelijken, een biopsie.

Haar en nagels zijn adnexiële structuren van de huid en behoren tot het domein van de dermatologie. Afwijkingen van haar en/of nagels kunnen een teken zijn van een onderliggende ziekte.

 

Er bestaan verschillende soorten eczeem: het meest voorkomend is het atopisch eczeem of constitutioneel eczeem. Andere vormen zijn het contactirritatief eczeem, het contactallergisch eczeem, het variceus eczeem, het dyshidrosiform eczeem, het nummulair eczeem.

ACNE

Met de puberteit komt de productie van geslachtshormonen op gang. Hierdoor verandert er heel wat aan het lichaam. Ook de talgklier wordt beïnvloed wat de talgproductie doet toenemen. Hierdoor ontstaat acne die soms dermate ernstig is dat de patiënt er blijvende littekens aan overhoudt.

Voor zowat elke vorm van acne bestaat er een efficiënte behandeling.

INFECTIES

Vele micro-organismen bedreigen de huid: bacteriën, virussen en schimmels. Dat levert diverse ziektebeelden op zoals impetigo, furonkels, erysipelas, herpesinfecties, alle mogelijke soorten wratten, atleetsvoet, schimmelnagels, ...

Daarnaast zijn er nog diverse parasieten die in of op de huid leven zoals de schurftmijt en luizen.

PSORIASIS

Psoriasis is een chronische ontsteking van de huid die een genetische basis heeft. De ziekte is niet besmettelijk maar zeer stigmatiserend en vervelend voor patiënten met uitgebreide ziekte en/of letsels op zichtbare plaatsen. Naast diverse lokale en orale behandelingen bestaat er ook PUVA/UVB behandeling. De laatste jaren zijn er efficiënte behandelingen met biologics. Deze injecties worden terugbetaald door de ziekteverzekering voor patiënten die aan bepaalde criteria voldoen.