Esthetiek is altijd al een deel geweest van dermatologie: de verzorging van de normale en de pathologische huid behoort tot de kerntaken van elke dermatoloog. De meeste niet invasieve esthetische procedures worden uitgevoerd op of in de opperhuid en de lederhuid. Vele procedures zijn ook van de hand van befaamde dermatologen, of het nu gaat om laserbehandelingen, peelings, botulinetoxinebehandelingen, fillers of draadjesliften.

De laatste 10 jaar is er een toegenomen vraag naar esthetische ingrepen. Niet alleen zijn de procedures eenvoudiger en minder belastend voor de patiënt geworden, ook de kwaliteit van de gebruikte producten is er de laatste jaren enorm op vooruitgegaan. Het aspect veiligheid is en blijft de eerste bekommernis van elke arts die zich bezig houdt met esthetische dermatologie: een stuk gezondheid inleveren om er wat mooier uit te zien, valt nooit goed te praten.

 

ESTHETISCHE DERMATOLOGIE

HET VEROUDERINGSPROCES VAN DE HUID

Met het ouder worden, treden er tal van wijzigingen op in onze lichaamsprocessen, hoe goed onze genen ook zijn. Dit heeft een belangrijke invloed op hoe we ons voelen, maar ook op ons uiterlijk. Het verouderingsproces van het gezicht is hier een goed voorbeeld van. Deze huidveroudering speelt zich af op verschillende niveau's:

1. Het onderhuids volume neemt af: zowel de botstructuren als de vetweefsels nemen in volume af zodat de huid minder goed ondersteund wordt. Beschouw die diepe structuren een beetje als een kapstok waarop de huid opgehangen wordt.

2. De spieractiviteit verandert en de spiertonus neemt af.

3. De huid neemt in kwaliteit af, droogt sneller uit en de celvernieuwing verloopt trager, voornamelijk door de afname van hyaluronzuur in de huid. Hyaluronzuur is een component die van nature aanwezig is in onze huid en die zorgt voor een optimale celregulatie. Het is een stof die water aantrekt en dus ook zorgt voor natuurlijke hydratatie van de huid. Het gehalte aan hyaluronzuur in onze huid vermindert in belangrijke mate met de leeftijd.

Deze huidveroudering noemen we intrinsieke huidveroudering omdat ze onvermijdelijk samenhangt met de voortschrijdende tijd. Niemand van ons ontsnapt hieraan..

Daarnaast kennen we ook nog de extrinsieke huidveroudering die veroorzaakt wordt door extrinsieke factoren, waaronder: zonneblootstelling, roken, stress, luchtvervuiling, slechte eet- en drinkgewoontes en een slechte algemene huidverzorging. Door een gezonde levensstijl en de juiste eetgewoonten kunnen we dus de schade door extrinsieke factoren, aanzienlijk beperken. Gebruik een goede  vochtinbrengende gelaatscrème met zonnefilter, gebruik zonnecrème bij blootstelling aan de zon,  rook niet, drink voldoende water, eet veel verse groenten en fruit en vermijd geraffineerde suikers en verzadigde vetten.

Door al deze veranderingen ontstaan rimpels en plooien in ons gezicht. We onderscheiden twee soorten rimpels: dynamische rimpels of mimiekrimpels die ontstaan door de spieractiviteit. Voorbeelden hiervan zijn de fronsrimpels, de voorhoofdsrimpels en de kraaiepootjes.  Dit type rimpels wordt klassiek behandeld met botulinetoxine . Een tweede soort rimpels zijn de statische rimpels en plooien die ontstaan door volumeverlies en vermindering van de kwaliteit van de huid. Deze rimpels zijn mild en oppervakkig aan het begin van het verouderingsproces en worden dieper naarmate de tijd verstrijkt.  Voorbeelden zijn de neuslipplooi en de marionetgroeve. Een verbetering van dergelijke statische rimpels veronderstelt een herstel van volume en/of vorm. Hiervoor worden fillers en/of draadjeslift gebruikt.