SPIERONTSPANNENDE TOXINES

Spierontspannende toxines werden oorspronkelijk gebruikt in de behandeling van een aantal neurologische aandoeningen zoals een blepharospasme (onwillekeurig knipperen van het ooglid), een torticollis (scheefhals) of om spierspasmen te verminderen. Meer dan 10 jaar geleden vonden deze toxines ook hun weg in de esthetische geneeskunde: door de spieren te ontspannen die rimpels veroorzaken op de huid, verminderen ook de rimpels.

Merknamen van deze alom gekende toxines mogen sinds de zomer van 2015 op straffe van fikse boetes wettelijk niet meer vernoemd worden: dat wordt beschouwd als reclame en het aanzetten van patiënten tot een dergelijke behandeling.

 

Doorheen de jaren is men deze merknaam van het meest gekende toxine ook gaan gebruiken voor soortgelijke toxines van andere fabrikanten. Vergelijk het een beetje met de merknaam BIC® die ook verwijst naar alle mogelijke merken balpennen of de merknaam Pampers® die verwijst naar alle mogelijke luiers.  Het is dan ook beter te praten over botulinetoxine of BTX. In België zijn er drie toxines geregistreerd: de merknamen mag ik u niet vermelden maar vindt u vanzelf op het internet:

 

 

 

 

 

 

Deze toxines hebben allen een gelijkaardige werking maar ze zijn absoluut niet gelijk! Ze verschillen van elkaar door de aangewezen verdunning, de werkingsduur, de mate waarin ze de neiging hebben uit te vloeien in de buurt van de injectieplaats (diffusie),... Alle andere toxines zijn absoluut te vermijden: meestal zijn ze afkomstig van een twijfelachtige bron (via internet uit China of Rusland), soms zijn de flacons besmet door bacteriën of is de standaardisering slordig gebeurd waardoor de ene flacon 10 x sterker is dan de andere...  

 

 

Abobotulinetoxine

Incobotulinetoxine

Onabotulinetoxine